Skötselråd

                                                        Smyckesvård

Silversmycken

Silversmycken mår bäst av att användas, när de inte används så lägg smycket i en lufttät påse. Ligger silversmycken framme så kan de bli missfärgade efter ett tag, men det är inget bestående. Gör i så fall som nedan, så blir det fina igen.

Såhär rengör du dina silversmycken: 

  • Klä en skål eller form med aluminiumfolie, blanka sidan uppåt.
  • Strö i lite bakpulver, lägg i silvret och strö ytterligare lite bakpulver över, så att silvret är mer eller mindre täckt.
  • Häll sedan på kokande vatten.
  • Det bubblar rätt kraftigt när karbonaten förenas med vatten och ger ifrån sig kolsyra.
  • Låt det ligga tills vattnet har svalnat så du kan ta upp smycket och skölj det rent under rinnande vatten.
  • Nu är det blankt och fint och redo att användas.
  • Obs! Inga smycken som har stenar rekommenderar jag för denna process

Oxiderade Silversmycken ( kemiskt framställda)

Oxiderade smycken ska EJ användas i samband med vatten!! Den svarta färgen är inte permanent utan den är kemiskt framställd och försvinner mer och mer om de utsätts för vatten. Så ta av dina oxiderade smycken när du tvättar händerna och duschar!

 

Smycken av stål

Stål är ett väldigt slitstarkt material och därför behöver du inte vara lika rädd om dem som med smycken tillverkade av tex. guld. Stålsmycken tillverkade av rostfritt stål missfärgas inte eftersom stålet inte oxiderar. Med andra ord är stålsmycken väldigt lättskötta och tål det mesta. Du kan till och med ha stålsmycken på dig när du badar och duschar. Att ha på dig dina stålsmycken i en pool med klor samt i salta hav bör dock undvikas. Smyckena kan rosta eller repas i dessa typ av miljöer.

Skulle de stålsmycken du äger och använder dagligen bli smutsiga kan du enkelt rengöra dem med ett milt rengöringsmedel som exempel såpa och vatten. Oftast räcker det med att rengöra smyckena med ljummet vatten och putsa dem med en handduk för att de ska bli rena och återfå sin glans.

Stålsmycken passar dig som letar efter stilrena och robusta smycken som efterliknar silver men har ett lägre pris samt tål vardagens slit och släng. Stålsmycken behöver inte förvaras på något speciellt sätt eftersom de inte är så känsliga.